Skriv den perfekte jobansøgning

At skrive den perfekte jobansøgning er en evne, der tager lang tid og mage fejltagelser at lære. Men der er nogle få tips og tricks, der kan hjælpe dig hen i mod at skrive den perfekte jobansøgning. Vi har samlet de vigtigste lige her, så du forhåbentlig kan blive kaldt til samtale ved den næste ledige stilling inden for dit fag.

”De rigtige kompetencer skal nok få mig jobbet”

Det første, man skal gøre, er at vænne sig af med denne idé. Desværre er det ikke sådan, at folk de fleste gange bliver ansat på baggrund af deres kompetencer, hvis ikke det er et meget vigtigt og stort job. Som regel bliver folk ansat ud efter deres jobansøgning og deres netværk. Og en jobansøgning er ikke en fremlæggelse af alle ens kompetencer. Det er i stedet et eksempel på, hvordan man kan udvise og har erfaring med at udvise de kompetencer, der søges.

Når man skriver en jobansøgning handler det altså om at gøre sig så nærværende i jobgiverens hoved som muligt. Det handler ikke, om man lever op til alle krav. Derfor skal man heller ikke være bange for at søge de jobs, hvor man ikke 100 % lever op til alle deres ønsker for en kandidat. Så længe du viser, hvordan du i kraft af den erfaring, du har, kan leve op til deres ønsker.

Ring med uddybende spørgsmål og følg op på mail

Dem, der lægger jobopslag op, får rigtig mange ansøgninger. Ansøger man et job, man har fundet på nettet, kan man godt regne med, at der måske er 100 andre ansøgere til samme stilling. Derfor skal man også altid ringe ind, hvis det er muligt, og spørge ind til jobbet. Dette er en sikker måde, at du kan gøre dig selv bemærket og skille sig ud fra resten, der ikke har tænkt sig at gøre det.

Men selv hvis du ikke bliver kaldt til samtale eller ikke får jobbet derefter, så er det vigtigt at skrive en opfølgende mail. Selv om det kan være grænseoverskridende, bør man spørge, hvad der gjorde, at man ikke blev valgt til stillingen. Det kan man med garanti bruge næste gang, man søger et job. Og de kan jo bare lade være med at svare, hvis ikke de har lyst, så der er intet at tabe.

Spørg din a-kasse og fagforening til råds

Hvis du har en a-kasse eller fagforening fra akasse-billig, så er der en stor chance for, at de udbyder rådgivning til dig som jobsøger. Det kan både være i form af kurser, der kan øge dine kompetencer, guides og feedback på dine jobansøgninger. Så hvis du ikke allrede er medlem, så er det et rigtigt godt sted at starte i jagten på et job.